Home » » Minecraft Operatör Komutları

Minecraft Operatör Komutları

Operatör Komutları

Bu komutları kullanabilmek için serverinizde operatör yetkisine sahip olmanız gereklidir. Aksi takdirde bu komutları kullanamazsınız. Operatör olabilmek için serverinize “op [oyuncu_adı]” komutunu girerek kendizi operatör yapabilirsiniz. Ayrıca bu komutlar singleplayer oynarken “cheats” özelliğini açtıysanız aktif olarak çalışacaktır.

/clear
İstenen oyuncunun üzerindeki tüm veya belirli eşyaların silinmesini sağlar. “/clear [Oyuncu_adı]” şeklinde kullanılırsa o oyuncunun üzerindeki herşeyi siler. “/clear [Oyuncu_adı] [Eşya_numarası] şeklinde kullanılırsa belirtilen oyuncu üzerindeki belirtilen eşyayı siler. Örneğin “/clear xXBerkanXxD” komutu xXBerkanXxD isimli oyuncu üzerindeki tüm stone’ları siler.

/defaultgamemode
Server’a girecek oyuncuların varsayılan olarak hangi oyun modunda başlayacaklarını ayarlar. Kullanım şekli “/defaultgamemode [oyun_modu]” şeklindedir. [oyun_modu] olarak “survival” , “creative”, “adventure” yazabileceğiniz gibi kısaltma olarak “s”, “c”, “a” veya “1”, “2”, “3” şeklinde de yazabilirsiniz.

/difficulty
Tahmin edebileceğiniz üzere zorluk seviyesini ayarlar. Kullanımı “/difficulty [zorluk_seviyesi] şeklindedir. [zorluk_seviyesi] yerine 0-3 arası rakam yazılır. 0: Peaceful, 1: Easy, 2: Normal, 3: Hard şeklindedir.

/effect
Oyuncu üzerinde belirli bir süreliğine belirlenen etkiyi oluşturur. Kullanımı “/effect [oyuncu_adı] [etki] [süre] [yükseltme]” şeklindedir. Etki olarak yazılacak olan etkinin id numarasıdır ve buradan  etkilerin id numaralarına bakabilirsiniz. Süre ise varsayılan olarak 30 saniyedir ve istenirse 1 milyon saniyeye kadar çıkarılabilir. Yükseltmenin limiti ise etkinin çeşidine göre değişebilir. Örnek olarak “/effect xXBerkanXxD 8;60 4” komutunu girildiği takdirde xXBerkanXxD isimli kullanıcıya 60 saniyeliğine 4 dereceden zıplama bonusu sağlanır.

/enchant
Belirtilen oyuncunun elinde tuttuğu eşyaya büyülü özellikler eklemeye yarar.Kullanımı “/enchant [oyuncu_adı] [enchant] [enchant_leveli] şeklindedir. Enchant olarak id numarasını girmeniz gerekmektedir. (Tam liste için Buraya başvurabilirsiniz) Örnek olarak “/enchant xXBerkanXxD Sharpness 5” komutunu girdiğinizde xXBerkanXxD isimli kullanıcının elinde kılıç varsa, o kılıç “Sharpness 5” özelliği kazanır. Bu özelliğin kullanılabilmesi için belirtilen oyuncunun elinde özellik verilecek nesnenin bulunması şarttır.

/gamemode
Oyun modunu değiştirmek için kullanılır. Kullanımı “/gamemode [oyun_modu] [oyuncu_adı]” şeklindedir. “/defaultgamemode” komutunda olduğu gibi oyun modu uzun olarak yazılabileceği gibi “s/c/a/” veya “0/1/2” şeklinde de yazılabilir. Oyuncu ismi belirtilmez ise komut, o komutu giren oyuncu için çalışır.

/gamerule
Oyun içindeki bazı özellikleri değiştirmeyi sağlar. Kullanımı /gamerule [kural] [true / false] şeklindedir. “/gamerule” komutu ile kullanılabilen kurallar şunlardır:

+ commandBlockOutput : True iken Command Block aracılığı ile bir komut girildiğini adminlere bildirmeyi açar.

+ doFireTrick: True iken ateşin yayılmasını açar.

+ doMobLoot;: True iken mob’ların eşya düşürmesini açar.

+ doMobSpawning: True iken mob’ların doğal yollardan spawn olma özelliğini açar.

+ doTileDrops: True iken blokların kırıldığında yere düşmelerini açar.

+ keepInventory: True iken oyuncular öldüğünde eşyalarının üzerinde kalmalarını sağlar.

+ mobGriefing: True iken moblar blokları alamaz veya kıramazlar. Örneğin Creeper patladığında çevreye hasar veremez veya Enderman blok alamaz.

Örneğin “/gamerule mobGriefing true” komutunu girdiğinizde artık moblar bloklar ile etkileşime giremeyecek. Kalldırmak için ““/gamerule mobGriefing false” yazmanız yeterli.

/give
Belirtilen oyuncuya istenin miktarda eşya veya blok verilmesini sağlar. Kullanımı “/give [oyuncu_adı] [eşya_veya_blok_data_değeri] [eşya_miktarı] şeklindedir. Blok veya eşyaların idata değerlerini öğrenmek için Burayabakabilirsiniz. Örnek olarak konsola “/give xXBerkanXxD 4 30” komutunu girdiğinizde xXBerkanXxD isimli kullanıcıya 30 adet Cobblestone verecektir.

/kill
Oyuncuya 500 kalplik hasar vererek öldürür. Özellikle haritada bir hataya denk gelip sıkışmışsanız kullanışlı olabilir.

/publish
Singleplayer oyununuzu Lan üzerinden arkadaşlarınıza açar. Aynı işi oyunun menüsünden “Open to LAN” seçeneği ile de yapabilirsiniz.

/seed
Bulunduğunuz haritanın seed’ini gösterir.

/spawnpoint
Belirtilen oyuncunun spawnpoint noktasını tanımlar. Kullanımı “/spawnpoint [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı] şeklindedir. x,y,z koordinatı belirtilmez ise komutu giren oyuncunun bulunduğu koordinat baz alınır. Örneğin “/spawnpoint xXBerkanXxD 253 65 -92” komutu girilirse xXBerkanXxD isimli oyuncunun spawnpoint koordinatları (253,65,-92) olur. Komut olarak “/spawnpoint xXBerkanXxD” girilir ise bu komutu giren oyuncunun bulunduğu nokta xXBerkanXxD isimli kullanıcının spawnpointi olur.

/time set
Bulunduğunuz haritada saati ayarlamanızı sağlar. Kullanımı “/time set [sayı]” şeklindedir. Sayı ile belirtilen yere 0 ile 24000 arasında bir değer gelebilir. Komut olarak “/time set 0” girerseniz şafak vakti, “/time set 6000” öğle, “/time set 12000” gün batımı, “/time set 18000” ise gece olur. Ayrıca “/time set 0” yerine “/time set day”, “/time set 12500” yerine de “/time set night” girebilirsiniz.

/time add
Saat üzerine ekleme yapar. Kullanımı “/time add [sayı]” şeklindedir. Örneğin komut olarak “/time add 5000” girerseniz saatin değeri üzerine 5000 ekleyecektir.

/toggledownfall
Yağmuru açar veya kapatır.

/tp
Belirtilen oyuncuyu, istenen oyuncunun yanına veya belirli bir koordinata ışınlamak için kullanılır. Kullanımı “/tp [oyuncu_adı] [hedef_oyuncu]” veya “/tp [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı]” şeklindedir. “/tp [oyuncu_adı]” şeklinde kullanırsanız sizi belirttiğiniz oyuncunun yanına ışınlar.

/weather
Hava durumunu değiştirir. kullanımı “/weather [hava_durumu] [sayı] şeklindedir. [hava_durumu] yerine clear, rain, thunder kullanılabilir. sona eklenen sayı ise saniye cinsinden hava durumunun ne kadar süreceğidir. Maksimum değeri 1 milyondur.

/xp
Belirtilen oyuncuya xp veya level sağlar. kullanımı “/xp [miktar] [oyuncu_adı]” veya “/xp [miktar]L [oyuncu_adı]” şeklindedir. Örneğin “/xp 10 xXBerkanXxD” komutunu girerseniz xXBerkanXxD isimli oyuncuya 10 xp eklerken “/xp 10L xXBerkanXxD” komutunu girerseniz xXBerkanXxD isimli oyuncuya 10 level ekler.

/scoreboard
Daha çok harita yapımcıları düşünülerek tasarlanmış, oyuncunun yaptığı işlere göre puan skor tablosu oluşturabilecek komuttur. Kullanımı biraz karışık olsa da öncelikle temel scoreboard komutlarından başlayalım.

Öncelikle skor tutulabilmesi için sizin bir amaç tanımlamanız lazım. Son versiyonda (1.5) Objective (Amaç) sınıfında 5 adet seçeneğimiz bulunmakta. Bunlar:

dummy - ölüm gibi olaylar değil komutlara göre değişen durumlar

deathCount - oyuncuların ölüm sayısı

playerKillCount - oyuncuların öldürdükleri diğer oyuncu sayıları

totalKillCount - oyuncuların öldürdükleri toplam canlı sayısı (mob + oyuncu)

health - oyuncuların sağlığı (0-20 arasında değer alır)

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar